Projekt nowoczesnej pizzerii. Klasyka i… Pac-man

Pizza to danie już klasyczne, ale wciąż można podawać ją na różne sposoby. Tym kluczem posługiwano się także podczas projektowania pewnej montrealskiej restauracji. ​​Jej właścicielem jest Anthony Gentile, spadkobierca znanej Café Gentile. Projekt jego pizzerii to połączenie hołdu oddanego dawnym wyrobom cukierniczym jego rodziny i wprowadzeniem kulinarnych możliwości w przyszłość.
Modne wnętrze pizzeri

Pizza w salonie gier

Lokalna firma Atelier Zébulon Perron stworzyła wnętrze Gentile Pizza Parlor jako uhonorowanie dla wspomnień właściciela. Do środka wprowadzono więc między innymi elementy… salonu gier. Znajduje się tutaj na przykład automat Pac-man. Jest to wręcz niesamowity przykład ja można zaaranżować pizzerię.

Wnętrze pizzeri wspaniale podkreśla swoje ciepłe tony, dzięki czemu powstała atmosfera zachęcająca do spędzania w nim wielu godzin. Króluje estetyka retro. Złoto i brązy kojarzą się z przełomem lat 70. i 80. Wykorzystano cechy już posiadane przez restaurację, zabytkowe, którym nadano drugie życie. Te elementy to na przykład sufit składający się z rytmicznych metalowych listew, który przywrócony do świetności z lat osiemdziesiątych. Dodatkowo ten sam rytm ukośnych linii pokrywa podłogi i ściany, podkreślając przepływ gości. Jednocześnie sam układ stołów kojarzy się z typową pizzerią. Nie brakuje długiego baru, przy którym można usiąść, czy wysokich blatów pod oknami, idealnych na szybki posiłek.

Modne wnętrze pizzeri
Źródło: http://www.zebulonperron.com/en/gentile-pizza-parlour

Architekci w przypadku tego projektu pizzeri postawili na zestawienie nowych i starych materiałów, w tym marmurowych oraz winylowych blatów stołów, czy prefabrykowanych paneli drewnianych z podświetlanymi lustrami. Wiele przedmiotów udało się pozyskać z domowej kolekcji Anthony’ego Gentile’a, a także dzięki ogłoszeniom drobnym. Taki “pchli targ” był jednak przemyślany, bo cały czas wiedziano, jaki efekt chce się uzyskać.

Projekt Pizzeri z wnętrzem zwróconym w stronę gości

Paleta barw jest pozornie monochromatyczna, ale wzajemne oddziaływanie na siebie różnych faktur sprawia, że ożywa. Robi się intrygująca i zachęca do samodzielnego odkrywania. Projektanci cały czas mieli z tyłu głowy fakt, że projektują przede wszystkim przestrzeń użytkową. Dla zapewnienia bardziej intymnej atmosfery podczas spożywania posiłku, zastosowano na przykład bursztynowe szklane przegrody, idealnie sączące ciepłe światło. Na pierwszy plan wysuwają się wyraziste, szklane klosze w stylu vintage. Łazienka została naturalnie oddzielona od sali jadalnianej za sprawą wykorzystania chłodnych odcieni błękitu i zieleni. Ocieplają ją złote lampy.

Źródło: http://www.zebulonperron.com/en/gentile-pizza-parlour

Wnętrze miało być przede wszystkim przyjazne. Zrezygnowano z przepychu, niepasującego do prostego dania, jakim jest pizza. Klasyka w dawnym stylu broni się sama. Miało być nieco nostalgicznie, aby goście mogli się chociaż na chwilę przenieść w dawniejsze czasy swojej młodości. Jednocześnie wszystko zinterpretowano nowocześnie, dlatego wnętrze nie przypomina muzeum, jest dynamiczne. Gentile Pizza Parlor to z pewnością projekt bardzo oryginalny, wyróżniający się nie tylko na tle montrealskich restauracji.

Nasza ocena

Nasza ocena
7 10 0 1
  • Design
    5/10 Średni
  • Funkcjonalność
    7/10 Dobry
  • Wykonanie
    9/10 Rewelacyjny
7/10
Total Score
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni post
Central Park Tower z perspektywy ulicy

Czy wiesz jaki jest najwyższy lub najwęższy wierzowiec w Nowym Jorku?

Następny post

Nowoczesna przestrzeń coworkingowa w Ałmatach

Powiązane posty
Pierwszy sklep Google

Otwarcie pierwszego stacjonarnego sklepu Google w NY

17 czerwca 2021 przy 76 Ninth Avenue w Nowym Jorku (dzielnica Chelsea na Manhattanie) otwarto pierwszy stacjonarny sklep Google. To wydarzenie przyciągnęło nie tylko fanów nowoczesnych technologii, ale także miłośników designu. Wszyscy byli mocno zaintrygowani, jakie rozwiązania w swoim sklepie wprowadzi potentat branży.
Więcej