Winnica wtapiająca się w skalistą scenerię w południowej Francji

Winnica Les Davids w Prowansji-Alpach-Lazurowym Wybrzeżu idealnie dopasowała się do otaczającego ją skalistego krajobrazu. Nowoczesna forma budynku harmonizuje z niezwykłymi widokami, jednoznacznie obrazując tezę, że dobra architektura wtapia się w naturę, zamiast z nią konkurować.

Winnica Les Davids w Prowansji-Alpach-Lazurowym Wybrzeżu idealnie dopasowała się do otaczającego ją skalistego krajobrazu. Nowoczesna forma budynku harmonizuje z niezwykłymi widokami, jednoznacznie obrazując tezę, że dobra architektura wtapia się w naturę, zamiast z nią konkurować.

Źródło: thespaces.com/

Projekt łączący się z otoczeniem

Nowa francuska winiarnia została zaprojektowana przez firmę Marc Barani Architects na zamówienie inwestorki Sophie Le Clercq, która produkcją wina zajmuje się już od 20 lat. Budynek położony jest u podnóża niewielkiej góry. Wykonano go z betonu w kolorze ochry, w piaskowej barwie pasującej do otaczającej go doliny. Okna są usytuowane w taki sposób, aby jak najbardziej otwierać widok na okolicę i dodawać jej lekkości. Za przeszkleniami są prezentowane betonowe beczki. Tym samym widoczne na zewnątrz winorośla łączą się z kadziami, obrazując proces produkcji.

Źródło: thespaces.com/

Lepsze stopienie z naturalną tkanką to efekt zaprojektowania bryły budynku jako niskiej i płaskiej, ale rozległej. Kształt kojarzy się ze starożytnymi mastabami, ale ma w sobie coś ponadczasowego, ponieważ prostota nigdy nie wychodzi z mody. Minimalistyczną formę przełamuje nieco zadaszony taras, stworzony do degustowania na nim wina. Z daleka wygląda on jak nacięcie na skale, zapraszające, aby schować się w jego przyjemnym chłodzie. Główną dekoracją w środku jest ogromny ceramiczny fresk belgijskiego artysty Yvesa Zurstrassena, znajdujący się w korytarzu prowadzącym do lady degustacyjnej. Czerwona kolorystyka stanowi mocny kontrast i nawiązuje do barwy produkowanych na miejscu trunków.

Ponieważ winiarnia ma przede wszystkim użytkowy charakter, projektant pracował także nad tym. Odbiór winogron i napełnianie kadzi odbywa się na górze, produkcja i sprzedaż na parterze, natomiast magazynowanie — w piwnicy. Wszystko dla wygody pracowników. Udało się połączyć grawitacyjny proces produkcji wina z formą architektury odnajdującej się w swojej przestrzeni. Ciężar konstrukcji zgrabnie nawiązuje do procesu produkcji alkoholu z winogron. Poza pomieszczeniami służącymi do odbioru zebranych winogron oraz przygotowania, dojrzewania i butelkowania wina, w winnicy znalazł się również sklep oraz sala degustacyjna otwarte dla odwiedzających. 

Źródło: thespaces.com/

Sensualne doświadczenie

Barani starał się zmaksymalizować doświadczenia degustatorów alkoholu, wprowadzając ich w neutralne tło, gdzie ich zmysły nie będą rozpraszane nadmiarem bodźców. Prostota i finezja kształtów doskonale korespondują z roztaczającym się widokiem na pofalowaną dolinę. To natura gra tutaj pierwsze skrzypce. Degustując wino w takim miejscu można na własnej skórze poczuć, jakie jest jego pochodzenie. To niecodzienne doświadczenie.

Budynek jest bardzo duży, ma aż 2130 m2, i do tego jest solidnie osadzony w piaskowym otoczeniu. Jednak mimo tego jest w nim coś bardzo subtelnego i eleganckiego. Niewątpliwie stapia się z tłem i jasno podkreśla swoje przeznaczenie, co dodaje mu kunsztowności.

  • Design
    9/10 Rewelacyjny
  • Funkcjonalność
    8/10 Bardzo dobry
  • Wykonanie
    8/10 Bardzo dobry
8/10
Total Score
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni post
10- piętrowy blok

Modułowy, 10-piętrowy blok wybudowany w 28 godzin

Następny post

Tworzenie przestrzeni publicznej dla czarnoskórych ludzi

Powiązane posty