Siedziba firmy inżynierskiej w Madrycie otoczona jodłami i sosnami

Satlink to hiszpańska firma zajmująca się telekomunikacją satelitarną.

Od założenia w 1992 roku, firma była zaangażowana w badanie, innowacje i rozwój, który przyczynił się do stałego rozwoju. Dzisiaj Satlink jest liderem sektorze komunikacji satelitarnej na morzu, lądzie i powietrzu. Firma zawarła umowy z największymi sieciami satelitarnymi: Inmarstat, Thuraya i Iridium. Pozwala to na zapewnienie globalnego zasięgu transmisji dźwięku, wideo i danych.

Źródło: https://archello.com

Głównym czynnikiem, sprzyjający rozwojowi firmy, jest trzymanie się fundamentalnych zasady, którą jest satysfakcja klienta. Firma jest w stanie to osiągnąć dzięki zaangażowaniu w prace badawczo – rozwojowym, świetnemu zapleczu technicznemu i drużynie specjalistów. Portfolio firmy pokazuje, że zajmuje się wieloma działami, a jej specjalnością obszaru działań jest morze, a wszególności rybołówstwo, w którym zajmuje czołową pozycję w dziedzinie technologii satelitarnej.

Biuro pośród drzew

Satlink poprosił o budowę nowych biur na nowoczesnym kampusie, gdzie obecnie znajduje się ich siedziba. Firma oczekiwała efektywnego i czarującego wnętrza, a dostała las jako najlepsze miejsce do pracy. W pierwszym zamyśle postawiono na typowe elementy takie, jak podwieszane sufity, ściany, wydzielone przestrzenie biurowe i modułowe systemy świateł. Edurne Pérez Díaz de Arcaya zaoferował im pracę pod gałęziami drzew.

Inspiracja do budowy tego wnętrza były sosny i jodły, które znajdują się za oknem siedziby. Znalezienie takich drzew w Madrycie jest trudne. Edurne Pérez Díaz de Arcaya zazwyczaj poszukuje inspiracji we wnętrzach urządzanych budynków. Tym razem inspiracja znajdował się za oknem.

Źródło: https://archello.com

Las tworzą same drzewa, więc architekci postanowili stworzyć last wewnątrz budynku za pomocą jednego elementu – drzewa z czterema luminescencyjnymi gałęziami, które oświetlają przestrzeń biurową typu open space. Geometria konarów i pni drzew tworzy i organizuje nową przestrzeń. Niecodzienny sposób na aranżację wnętrza odkrył nowe zasady dotyczące podziału przestrzeni pracy.

Tym razem, sposób organizacji przestrzeni pracy nie wyniknął z warunków architektonicznych, lecz ze środowiska zewnętrznego. Głównym wyzwaniem podczas tworzenia było przekonanie klienta do nowej wizji. Gdy klient oczekiwał typowych elementów biurowych, projektanci zaproponowali mu coś odmiennego i dotąd niespotykanego. Udało się tego dokonać poprzez współpracę z najlepszymi stolarzami i oświetleniowymi.

Źródło: https://archello.com

Biofiliczne elementy w budynku

Biophilic design wyznacza nowe trendy w projektowaniu wnętrz. Polega na zastosowaniu wprowadzenie płaszczyzn florystycznych i innej roślinności za pomocą nowoczesnej technologii. Projekt biura ma być lustrzanym odbiciem znajdującego się na zewnątrz lasu. Architektura nie ma imitować natury, tylko tworzy środowisko podobne do zamieszkałego lasu. Pracownicy transformują przestrzeń na podobę tego, co widać na zewnątrz. Pracownicy spodziewali się pracy w zamkniętej przestrzeni, a w zamian otrzymali las.

Nasza ocena

Nasza ocena
7 10 0 1
  • Design
    7/10 Dobry
  • Funkcjonalność
    7/10 Dobry
  • Wykonanie
    8/10 Bardzo dobry
7/10
Całkowita ocena
Total
1
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Poprzedni post

Gdy stare spotyka nowe: połączenie różnych technik w budownictwie

Następny post

Niezwykła instalacja zbudowana z ram okiennych i drzwi

Powiązane posty