Otwarcie nowego biura MSR Design w Minneapolis

MSR Design to amerykańska firma zajmująca się architekturą i projektowaniem wnętrz z siedzibą w Minneapolis w stanie Minnesota. Studio architektoniczne od lat zajmuje się projektowaniem wnętrz, budynków użyteczności publicznej oraz biur

Latem 2021 roku firma otworzyła swoją nową siedzibę do budynku na ulicy Marquette 510 w Minneapolis. Nowy budynek odzwierciedla zieloną politykę firmy. Dzięki temu zakwalifikował się Living Building Challange.

Wytyczanie nowych standardów

Living Building Challenge ma za zadanie sprawdzić, czy dany budynek jest samowystarczalny i ma pozytywny wpływ na planetę. Jest częścią programu International Living Future Institute (ILFI), który ewaluje architektów i budowniczych w siedmiu sferach: lokalizacji, zużycia wody, zużycia energii, samopoczucia pracowników w miejscu pracy, materiałów użytych do konstrukcji, udział w zyskach i piękna. Jest to najwyższy standard dla tak zwanych “zielonych budynków” w Stanach Zjednoczonych.

Do pomiaru osiągnięć system korzysta z petals (ang. płatki kwiatów). Nowa siedziba MSR Design zdobyła “płatki” w kategori materiałów, udziału w zyskach i piękna. Jest to pierwszy projekt na terenie Minnesoty, który otrzymał LBC Petal Certification. Zdobycie go pokazuje, że MSR Design skupia się na tworzeniu przestrzeni przyjaznych dla pracowników i środowiska.

Łączenie starego i nowego

Nowa siedziba MSR Design znajduje się na drugim piętrze biurowca z 1925 roku. Panoramiczne okna w przestrzeni wspólnej zapewniają każdemu pracownikowi dostęp do naturalnego światła. Pośrodku piętra znajduje się przestrzeń wydzielona czarnymi ścianami i zadaszona. Ma ona za zadanie pobudzać kreatywność i zachęcać pracowników tworzenia wstępnych skeczy. Ze względu na skupieniu się na korzystaniu z materiałów pochodzących z recyklingu, drzwi do “skrzyni” są wykonane z metalu z odzysku. W “skrzyni” odbywają się spotkania.

Źródło: https://msrdesign.com/case-study/msr-design-510-studio/

Przestrzeń przyjazna pracownikom

Poza tym, połączono podłogę z trawertyny i ceglane elementy z nowoczesnym designem wnętrza. Miejsca pracy są usytuowane przy oknach panoramicznych. Pracownicy mogą wybierać stanowiska dedykowane do pracy zespołowej lub samodzielnej. Do zapewnienia maksimum prywatności podczas prowadzenia spotkań wydzielono dla nich osobne biura. Aby lepiej czuć się w biurze, dozwolone jest przyprowadzanie swoich psów (pomieszczenia są dostosowane do obecności zwierząt). Takie rozwiązania skupiają się na zrównoważonym rozwoju i dobrym samopoczuciu pracowników.

Źródło: https://msrdesign.com/case-study/msr-design-510-studio/

Czarna “skrzynia” umieszczona pośrodku białego biura wydziela swoiste sfery. Ogrzewanie, wentylacja i klimatyzacja zostały wyposażone w filtry powietrza i monitory kontrolne, które zapewniają powietrze najwyższej jakości. Dzięki projektowaniu biofilicznemu użytkownicy mają stały kontakt z naturą. Jest to nowy trend w budownictwie, który ma na celu ponowne połączenie ludzi z naturą w bezpośredni sposób podczas wykonywania codziennych czynności. Wiele osób uważa, że biophilic design zagości na stałe w projektach przyszłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni post

Tworzenie przestrzeni publicznej dla czarnoskórych ludzi

Następny post

Japońska restauracja w sercu Brazylii

Powiązane posty
Wnętrze cocktail baru

Oryginalny i wyjątkowy cocktail bar w Arizonie

Portal Cocktails to bar koktajlowy, mieszczący się w Tucson, Arizona. Właścicieli starali się stworzyć otwartą i gościnną atmosferę. Poza tym, bracia Mark i Eric Erman, są właścicielami Ermanos Craft Beer and Wine Bar (restauracja z piwem rzemieślniczym i winem). Prace nad pomysłem rozpoczęły się w 2018 roku. Bracia otworzyli Portal Cocktails 29 lutego 2020 roku. Lokal o powierzchni 180 m² znajduje się przy N. Forth Ave w historycznej części Tucson.
Więcej
Modne wnętrze pizzeri

Projekt nowoczesnej pizzerii. Klasyka i… Pac-man

Pizza to danie już klasyczne, ale wciąż można podawać ją na różne sposoby. Tym kluczem posługiwano się także podczas projektowania pewnej montrealskiej restauracji. ​​Jej właścicielem jest Anthony Gentile, spadkobierca znanej Café Gentile. Projekt jego pizzerii to połączenie hołdu oddanego dawnym wyrobom cukierniczym jego rodziny i wprowadzeniem kulinarnych możliwości w przyszłość.
Więcej