Wyjątkowe wyposażenie restauracji w Tajpej

Kształty geometryczne mają duże znaczenie w całej kulturze chińskiej.

Kształty geometryczne mają duże znaczenie w całej kulturze chińskiej. Szczególnie ujawniają się w tradycyjnym ogrodnictwie. Nawiązania właśnie do tego stały się myślą przewodnią projektantów pracujących nad wystrojem pewnej wyjątkowej restauracji w Tajpej, stolicy Tajwanu.

Źródło:  Hey! Cheese

Chińska sztuka w wersji użytkowej

Za projekt restauracji Ji Pin odpowiedzialne było studio Jmarvel Interior Design. Czerpano nie tylko z tradycyjnej sztuki chińskiej, ale także z jej mitologii. Nie dziwi więc obecność mitologicznych postaci, które wypełniają restauracyjne lobby. Osoby odpowiadające za aranżację przestrzeni nie ukrywały też w ogóle, że dużą inspiracją dla nich była postać Su Dongpo, który poza byciem pisarzem, mędrcom i kaligrafem, był także znanym smakoszem i twórcą wielu potraw. Stworzone przez niego wiersze ozdabiają ściany tajwańskiej restauracji.

Źródło:  Hey! Cheese

Ji Pin to przestrzeń pełna intymności, co jest zasługą użycia przeważnie ciemnej palety barw. Ściany rozświetlają jedynie przyćmione lampy ścienne. Gra świateł ma w ogóle ogromne znaczenie w tym projekcie. Poza delikatnymi kinkietami, nad głowami gości zawisły ogromne świetlne pętle. Sofy i inne zabudowane miejsca do siedzenia, zamieniają część wypoczynkową w zróżnicowane sceny krajobrazowe. W tym wszystkim bez wątpienia odnaleźć można tajwańskiego ducha i nostalgię za minionymi czasami.

Przemyślana intymność

Poszczególne stoliki zostały od siebie oddzielone otulającymi zasłonami, ale w wersji przezroczystej. To zgodne z azjatyckim pojmowaniem przestrzeni i pozostawiania jej innym. Co paradoksalne, to także wyjątkowy odpoczynek od przebywania w tętniącej życiem metropolii, gdzie na ulicach trudno jest o zachowanie przestrzeni osobistej. Tkanina jest jednak lekka, prześwitująca, więc nie dzieli nadmiernie przestrzeni. Jej prowadzenie na zaokrąglonych prowadnicach  jest kolejnym nawiązaniem do geometrii.

Kolumny oraz liczne ścianki działowe pomalowano na wzór oksydowanego, starożytnego brązu. To z kolei dodaje atmosfery elegancji, wysokiej jakości i z pewnością podnosi rangę restauracji. Jest to idealne miejsce na kolację biznesową dla dobrze sytuowanych mieszkańców Tajwanu.

Źródło:  Hey! Cheese

Sala jadalniana została zaaranżowana zgodnie z założeniami chińskiego ogrodnictwa. Nie są to więc po prostu porozstawiane na jej powierzchnie mniejsze lub większe stoliki, do których przyzwyczaiły nas zwykłe projekty. W tym przypadku na gości nie czeka prosta droga do miejsca wskazanego przez kelnera. Musi najpierw przedrzeć się przez kręte, wyznaczone mu ścieżki. Właśnie w ten sposób projektuje się także tradycyjne chińskie ogrody. Taka przedłużona trasa daje czas na podziwianie walorów restauracji, przede wszystkim wielu wzorzystych ścian i drzwi. Całość została więc zaprojektowana nie tylko jako miejsce przeznaczone do spożywania posiłków, ale także przestrzeń pełna doświadczeń, nawiązujące do tradycji i sztuki. W tym wszystkim nie zabrakło również roślinności, pełniącej funkcję dekoracji. Została ona mocno wyeksponowana zgodnie z duchem yin i yang. 

  • Design
    9/10 Rewelacyjny
  • Funkcnjonalność
    9/10 Rewelacyjny
  • Wykonanie
    9/10 Rewelacyjny
9/10
Total Score
Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Poprzedni post

Niezwykłe kobiety, niezwykłe wnętrza

Następny post

Crazy House w Wietnamie

Powiązane posty
Wyposażenie wnętrze w oksfordzkiej restauracji

Aranżacja oksfordzkiej restauracji

Wilding to restauracja, mieszcząca się w uniwersyteckim mieście Oksford w południowej Anglii. Lokal znajduje się przy ulicy Little Clarendon Street w dzielnicy Jericho. Jericho to artystyczna dzielnica położona blisko centrum miasta. Uliczki dzielnicy są zajęte przez wiele barów, pubów i restauracji, które cieszą się popularnością wśród studentów, jak i mieszkańców miasta. Całość jest otoczona przez parki uniwersyteckie i największy park miejski - Port Meadow.
Więcej
Wnętrze z dominującymi drewnianymi elementami

Wyjątkowe “vintage” wnętrze z dominującym drewnem

Projekt pewnego apartamentu na Manhattanie był architektonicznym wyzwaniem ze względu na konieczność połączenia jego dużej przestrzeni z przytulnością, nie zapominając przy tym o praktycznych rozwiązaniach związanych z miejscem do przechowywania. Należy ono do adwokata, który preferuje dużą ilość drewna, a jednocześnie posiadał już część umeblowania, które należało sprytnie posadowić w tej przestrzeni.
Więcej

Japońska restauracja w sercu Brazylii

Colectivo de Arquitetos to brazylijskie studio architektoniczne z siedzibą w Sãn Paulo. Zostało założone w 2009 roku przez Guile Amadeu i Rodrigo Lacerda. Głównym zainteresowaniem studia jest rozwój projektów architektonicznych, projektów miast, renowacja historycznych budynków i architektura krajobrazu. Z działania na różnych polach wyniknęło wiele kolaboracji z innymi wykwalifikowanymi architektami i opracowywanie nowych projektów. W 2014 zainaugurowało otwarcie nowego studia w Aracaju.
Więcej