Dzięki kompetentnemu zarządzaniu i bogatemu programowi kulturalnemu, Design District zaczął przyciągać coraz więcej projektantów i artystów. Poza nimi pojawiły restauracje, kawiarnie i bary. Wybudowano nowe budynki, a stare zaadaptowano. Pojawiły się salony wystawowe należące do Holly Hunt, Knoll, Poliform i wielu innych. Dzisiaj, dystrykt jest żywą wspólnotą, gdzie mieszkańcy i turyści cieszą się zakupami, restauracjami, muzeami i otwartą przestrzenią.
Żółta kawiarnia w Miami
Tego lata Fendi Cafe otworzyło nową kawiarnię typu pop up w Design District, Miami. Jej wnętrze poddano całkowitej renowacji, włącznie z oknami. Ściany pokryto jasnym żółtym odcieniem i ciemniejszymi pasami. Fasada restauracji też jest nimi pokryta, gdzie kontrastuje z palmami posadzonymi w doniczkach. Żeby jeszcze tego było mało, krzesła i stoliki zdobi kolorowy psychodeliczny wzór złożony z litery F. Zapożyczono go z kolekcji inspirowanej latami 70. autorstwa Sary Coleman. Kamienne podłogi i lampy w kształcie kuli przełamują kompozycję wnętrza, dzięki czemu nie jest tak przytłaczająca dla klientów.
W menu znajdziemy różne rodzaje kawy, herbatę, soki, kanapki i ciastka. Kawiarnia została otworzona 5 lipca 2021.
Czym są restauracje pop up?
Dla większości z nas pop up kojarzy się z denerwującymi okienkami, które wyskakują na przeglądanych stronach, lub z ze stylem artystycznym. Restauracje pop up to lokale, które pojawiają się na kilka tygodni lub miesięcy. Często w nich goszczą wybitni szefowie kuchni ze znanych restauracji. Jest to idealne rozwiązanie dla szefów kuchni, którzy chcą poeksperymentować, a klientom daje możliwość spróbowania dań na co dzień dla nich nie dostępnych.
Głównym założeniem pop up’u jest mobilność. Koncept takiego lokalu jest zalecany dla właścicieli stacjonarnych lokali, którzy chcą przetestować menu i przyciągnąć do siebie nowych klientów. Dla szefów kuchni jest to laboratorium, gdzie mogą zmieniać menu nawet codziennie. Nowa lokalizacja i urozmaicona karta dań przełamuje codzienną rutynę. Mogą być też dobrym sposobem na spróbowanie swoich sił w biznesie gastronomicznym dla początkujących przedsiębiorców.